Vitaminer mot håravfall – fungerar de?

icon
Vitamin B mot håravfall

De flesta av oss tappar 100 hårstrån varje dag, vilket är helt normalt. Men om du har kraftigare håravfall bör du fundera på vad du kan göra för att minska problemet. Det finns olika sätt att behandla håravfall, bland annat kan du ändra dina kostvanor och äta bättre. Du kan även ta vitaminer mot håravfall. Det bästa är en kombination av båda då järn är en av huvudaktörerna för att minska håravfallet. Här ska vi titta närmare på vilka vitaminer som kan göra skillnad.

Förbättra dina kostvanor och öka vitaminupptaget i kroppen

Trots att det finns många orsaker till håravfall så som stress, ärftlighet, sjukdomar som diabetes, hudsjukdomar, ätstörningar och vissa läkemedel så finns det vissa saker vi kan göra för att minska håravfallet. Järnbrist är en vanlig orsak speciellt hos kvinnor och kan behandlas med ett ökat intag av vitaminer mot håravfall. Näringsrik kost som innehåller mycket järn och andra mineraler kan även förebygga håravfall. Det ger dig även ett frisk, glansigt och välmående hår. Såvida du inte lider av ovannämnda sjukdomar är ett ökat intag av vitamine ett av de bästa sätten för ett friskt hår. Järn finns i bland annat lever, broccoli, spenat, fågel, fläskkött och rött kött. Frukt som innehåller mycket C-vitamin främjar kroppens upptag av järn och andra vitaminer. Proteiner är en av kroppens byggstenar och även nödvändigt för att stimulera hårväxten. De flesta av oss får i oss tillräckligt med protein från maten vi äter, men äter du väldigt enkelsidig kost eller proteinfattig mat ökar risken för proteinbrist. Protein får du genom ägg, mjölkprodukter, spannmål som ärter och böner, kött och fisk.

Vad är hårvitaminer och hur fungerar de?

Du kan, förutom att förändra din kost och äta hälsosammare, äta vitaminer för håret som ett komplement till kosten. Speciellt framtagna vitaminer innehåller alla mineraler och vitaminer som dina hårsäckar behöver för att håret skall bli starkt och må bra. Vitaminerna hjälper till att fylla eventuella hål i dina matvanor så att hårväxten inte blir lidande. Tänk bara på att även äta bra då vitaminerna bara är et komplement och ersätter inte en bra kost.

Vilka vitaminer mot håravfall är nödvändiga?

Det finns olika vitaminer och mineraler som är bra för att förebygga och minska håravfallet. Bland dessa hittar vi vitamin A, vitamin B, Biotin, vitamin D- och E, zink och några till. Då vitamin A är en av de absolut viktigaste, så spelar även b vitamin en stor roll mot håravfall. kosttillskott mot håravfall får du i dig genom att äta korn, fisk, nötter, kött, mjölk och grönsaker. B-vitamin främjar hårväxten eftersom den har en stor betydelse i den snabba celldelningen som sker i hårsäckarna.

Vad du bör veta om vitaminer mot håravfall

En sak du bör tänka på när det gäller vitaminer mot håravfall är att vissa kosttillskott är framtagna på ett bättre sätt än andra. Förutom att se till att det kosttillskottet du väljer är bra, skall du titta på innehållsförteckningen. Dels för att se att alla viktiga vitaminer och mineraler är inkluderade, dels för att se till så att inget annat har lagts till. En bra fråga att ställa är om dessa vitaminer mot håravfall är framtagna med syntetiska smakämnen, gluten eller andra potentiellt dåliga ingredienser. Naturliga ingredienser är alltid bättre för din kropp och hjälper även mest när det gäller att förebygga håravfall.

Vitaminer mot håravfall för kvinnor

Trots att det inte är lika vanligt som hos män, kan även kvinnor lida av håravfall vilket kan motverkas med vitaminer mot håravfall. Den stora skillnaden mot män, är även att kvinnor inte får en stor kal fläck på huvudet och det finns även speciella bra vitaminer vid håravfall.

Varför är C-vitamin bra mot håravfall?

Det är ingen nyhet att C-vitamin boostar vårt immunförsvar, förebygger förkylningar och andra säsongsjukdomar. Anledningen till att vitamin C är bra för håret och en av de bästa hårvitaminerna beror på att den hjälper kroppen producera kollagen som är extremt viktigt för hår, hudceller och naglar. Antioxidanterna i vitamin C hjälper även till att bekämpa fria radikaler, som ofta är orsaken till skadade hårceller och kroppsvävnad. Det hjälper även till att bekämpa oxidativ stress som är orsaken till hårets åldrande. Ett av symtomen för c-vitaminbrist är livlöst hår som krullar sig. Se till att de vitaminer mot håravfall som du föredrar, innehåller rikligt med vitamin C. Ät gärna även apelsiner, paprika, grapefrukt, nypon och andra frukter och grönsaker som är rika på vitaminet.

Annan behandling av håravfall

De senaste åren har det skett väldigt mycket både när det gäller kirurgiska behandlingar, som är mer känt som hårtransplantation och medicinska behandlingar. Både metoderna är effektiva mot håravfall även om den första är att föredra för att återställa förlorat hår. Dock är det viktigt, att innan man påbörjar någon form av behandling, att försäkra sig om vilken typ av håravfall det gäller. Är det ärftligt så går det att behandla med antingen medicin eller kirurgi. När det gäller medicinska preparat finns det både receptbelagda och receptfria.

Vitaminer mot håravfall och medicinska preparat

Om du föredrar medicinska preparat är det viktigt att du påbörjar din behandling inom 10 år efter att du började tappa håret. Det finns olika typer av medicin för att stimulera hårväxten. De vanligaste är Rogaine, Revexan, Recrea och Propecia. Alla dessa mediciner kan ha en effekt vid tidig och mindre former av håravfall, och kan dessutom hjälpa till att minska ytterligare håravfall i framtiden. Dessa mediciner i kombination med en bättre kost och vitaminer kan göra stor skillnad.

Vilket alternativ är bäst för dig?

Priset på olika behandlingar kan variera en hel del och vill du inte använda dig av vare sig kirurgi eller medicin bör du ändra dina kostvanor samt öka intaget av vitaminer. Oavsett vilken typ av kosttillskott för håret du bestämmer dig för är det viktigt att de innehåller rikligt med C-vitamin och kosttillskott mot håravfall. Är du osäker på vilken behandling som passar dig bäst är du alltid välkommen att be oss om råd.

Linus
Linus
Jag har mångårig erfarenhet av att skriva om allt som är relaterat till hälsa i allmänhet och hår i synnerhet. Min specialitet är att göra komplexa ämnen lättförståeliga.
Den här webbsidan använder kakor för att du ska få en optimal upplevelse