Risker med hårtransplantation – vad säger experterna?

icon
Risker med hårtransplantation

Är en hårtransplantation säker? Det är, av naturliga skäl, en av de vanligaste frågorna som den som funderar på att bättra på hårlinjen ställer sig. I en överväldigande majoritet av alla fall är svaret på frågan ja, men det är naturligtvis under förutsättning att du väljer en seriös klinik. Precis som vid alla medicinska ingrepp finns det vissa risker med hårtransplantation. Generellt gäller att om du sköter eftervården ordentligt så är riskerna minimala. Här ska vi gå igenom de besvär som kan uppstå efter hårtransplantationer med FUE-, DHI- eller FUT-metoden.

Svullnad och infektion efter hårtransplantation

En hårtransplantation innebär ett mindre ingrepp i huden, och precis som vid alla kirurgiska procedurer finns det en viss risk för infektion. Klinikernas efterbehandling kan skilja sig något åt, men för att risken för infektion ska minimeras får patienten antibiotika i förebyggande syfte.

Efter en hårtransplantation uppstår en lätt svullnad. Både i det transplanterade området och det område som hårsäckarnas tas ifrån. Svullnaden är helt ofarlig, och den behandlande läkaren kan skriva ut kortisontabletter för att förebygga problemet. Den milda svullnaden lägger sig efter några dagar.

Det kan även vara bra att veta att om de berörda områdena börjar klia efter operationen så är detta helt normalt. En lätt kliande känsla tillhör inte risker med hårtransplantation, utan är en naturlig del i läkningsprocessen.

Ärrbildning vid hårtransplantation

Med moderna metoder för hårtransplantation, som FUE-metoden, bildas mycket små ärr, som är nästintill osynliga. Det är ofrånkomligt att huden bildar ärrvävnad då den läker. Om du följer instruktionerna för eftervård behöver du inte vara orolig för att förändringarna ska synas.

Användande av äldre metoder, eller hårtransplantation utförda vid oseriösa hårkliniker kan ge ett sämre resultat. Om du drabbats av detta är det möjligt att ta hjälp av en klinik för att göra ärrvävnaden mindre synlig. Det går inte att flytta nya hårsäckar till ärrvävnaden, men en skicklig kirurg kan dämpa vitheten hos ärret och det är även möjligt att låta pigmentera ärret så det blir mindre synligt.

Bra att veta om ärrbildning vid olika typer av hårtransplantationer:

  • FUE-metoden: normalt sett bildas inga synliga ärr vid användande av FUE-metoden. Om kirurgen använder implanterpenna är storleken på denna avgörande för slutresultatet.
  • FUT-metoden: vid FUT- , eller STRIP-metoden som den också kallas bildas en ärrlinje som löper längs med givarområdet. 
  • DHI-metoden: precis som vid FUE-metoden lämnas inga synliga ärr.

 

Håravfall efter transplantationen

Resultatet av en hårtransplantation syns inte omedelbart. Om du upplevt att det inte händer något eller att håravfallet förvärrats behöver du dock inte gripas av panik. Det är normalt att hårsäckarna går in i en vilofas innan hårväxten kommer igång. 

Efter några månader vaknar hårsäckarna på nytt och börjar producera nytt hår. Många kliniker erbjuder PRP-behandling som en del i ditt pris på hårtransplantation. PRP skyndar på processen och stimulerar hårtillväxten.

Tillstånd som innebär ett hinder för en hårtransplantation

Det finns medicinska tillstånd då du inte bör genomgå en hårtransplantation. Patienter som lider av blodburna sjukdomar rekommenderas inte att genomgå ingrepp av den här typen. Om du lider av högt blodtryck eller kroniska sjukdomar bör du alltid tala om det vid konsultationen. Även pågående mjälleksem leder till risker med hårtransplantation. Den här typen av eksem kan leda till inflammation i hårsäckarna. 

Minimera risker med hårtransplantation genom att välja en etablerad klinik

Det finns flera saker du själv kan göra för att minimera risker med hårtransplantation. Först och främst bör du välja en seriös och bra klinik. Ta del av recensioner om hårkliniker och läs på om vad tidigare patienter har för erfarenheter. Du ska naturligtvis välja en klinik med en läkare med licens. Vi förser dig gärna med erbjudanden och prisförslag på hårtransplantationer från ackrediterade kliniker. Via oss kan du även enkelt boka en första fri konsultation online där du har möjlighet att ställa alla de frågor som du kan tänkas ha kring ingreppet.

Det andra sättet du kan påverka resultat och minska risker med hårtransplantationen på är genom att följa de rekommendationer som du får från den kirurg som ska genomföra ingreppet. Du kommer få förhållningsorder om vad du ska undvika både före och efter din hårtransplantation.

Picture of Jonas
Jonas
Som skribent har jag mer än 15 års erfarenhet av att skriva artiklar om skönhet, hälsa och medicinska framsteg. Jag har själv gjort en hårtransplantation och vet hur svårt det kan vara att hitta information. Det är något som jag vill ändra på!
Den här webbsidan använder kakor för att du ska få en optimal upplevelse