Nya framsteg i kampen mot alopecia areata

icon
Man med alopecia areata

Alopecia areata orsakar håravfall, och kan upplevas som mycket psykiskt påfrestande. Det finns inget läkemedel som fungerar mot alopeci. Forskningen gör dock framsteg och det har visat sig att ett relativt vanligt läkemedel mot sjukdomen artrit kan ge resultat. 

Lovande resultat i en fas-3 studie om plötsligt håravfall

Sjukdomen alopecia areata orsakar plötsligt håravfall och än så länge finns ingen behandling, nu har dock ett vanligt artritläkemedel visat lovande resultat. Ett forskarteam gjorde en fas 3 studie där de upptäckte att en tredjedel av alla deltagare fick tillbaka hårväxten med läkemedlet baricitinib.

Deltagarna i studien hade antingen:

  • Alopecia areata  (fläckvis håravfall)
  • Alopecia totalis (förlust av allt hår på huvudet)
  • Alocepia universalis  (förlust av all kroppsbehåring)

190 000 pesoner i Sverige lider av alopecia areata

Alopecia areata är en vanlig sjukdom. Man beräknar att cirka 190 000 svenskar lider av sjukdomen. Både kvinnor och män drabbas. Det är en sjukdom som uppträder hos unga personer, hela 60 % av de drabbade fick alopeci innan de fyllde 30. 80 % av fallen uppträder mellan 5-40 års ålder.

I studien med läkemedlet mot artrit fick deltagarna antingen 2 eller 4 mg baricitnib eller placebo. De två grupper som fick läkemedlet hade en bättre hårväxt än de som fick placebo, men anmärkningsvärt var att håret växte tillbaka på en tredjedel av de som fått 4 mg artritmedicin.

Biverkningar av behandlingen mot alopeci

Även om studien inger ett visst hopp så bör det noteras att baricitnib ger en del biverkningar i form av ökade kolesterolvärden och problem med akne.

Andra beprövade metoder mot håravfall

Vid alopeci är hårsäckarna inne i en vilofas. En metod som visat resultat vid håravfall av den här typen är PRP. Det är en metod som stimulerar stamcellerna i hårsäckarna och ökar blodcirkulationen. Hårsäckarna får mer syre och celldelningen förbättras, och detta triggar i sin tur de vilande hårsäckarna att komma in i en aktiv fas.

Även behandling med så kallad dermaroller, dvs en dermatologisk rulle med nålar som rullas över hårbotten, kan stimulera hårtillväxt. Ett tredje alternativ kan vara laserbehandling. Vid en sådan aktiveras mitokondrierna (en beståndsdel i cellerna), vilket triggar celldelningen. Cellerna utgör byggstenar och ju fler de finns av dessa desto tjockare hår.

En permanent lösning vid håravfall är hårtransplantation. En hårtransplantation är en lösning vid flera typer av håravfall, dock inte alla. Om du funderar på om det är en möjlighet för dig rekommenderar vi att att du bokar en kostnadsfri konsultation med en expert. Vid en sådan får du skräddarsydd information om dina möjligheter samt ett eventuellt hårtransplantation pris.

Om du vill veta mer om olika typer av alopeci och andra tillstånd som kan drabba hårväxten rekommenderar vi även att du tar del av vår partnerkliniks kompletta guide med allt du behöver veta om håravfall.

Linus
Linus
Jag har mångårig erfarenhet av att skriva om allt som är relaterat till hälsa i allmänhet och hår i synnerhet. Min specialitet är att göra komplexa ämnen lättförståeliga.
Den här webbsidan använder kakor för att du ska få en optimal upplevelse