Hårtransplantation vikar – den mest efterfrågade behandlingen

icon
Hårtranplantation vikar

Vikar som kryper uppåt är ofta det första tecknet på begynnande håravfall hos män, och hårtransplantation vikar är den mest efterfrågade kirurgiska behandlingen mot håravfall. Man brukar säga att hårfästet och partiet ovanför pannan påverkar en persons utseende mest när håret börjar falla. Håravfall uppe på hjässan syns inte lika mycket, även om det kan vara lika besvärande.

Androgen alopeci är den vanligaste typen av håravfall hos män. Den här typen av håravfall börjar ofta med att vikarna kryper uppåt och ofta tunnas även håret uppe på hjässan gradvis ut. I det här inlägget ska vi titta närmare på hur metoderna för behandling av höga vikar utvecklats under de senaste åren.

Säkrare och mer precisa metoder för hårtransplantation

När man pratar med experter med lång erfarenhet av hårtransplantation vikar är de rörande överens om att det största framstegen under senare år är utvecklingen av tekniska hjälpmedel. Det är framförallt verktygens precision som varit en “game changer”. Även kunskaper om hårets växtriktning och optimala densitet har haft stor inverkan på det naturliga resultat som fås idag. Den allra vanligaste metoderna för höga vikar är FUE- och DHI-metoden. Det verktyg som används för extrahera och implantera hårsäckar ser i ut som en penna. Det finns flera olika typer av pennor som används vid FUE och DHI. Två moderna implanterpennor som ger ett naturligt resultat är Sapphire- och Choi-pennor.

För ett naturligt resultat brukar man säga att pennan inte får vara för tjock. En Sapphire-penna har en tjocklek mellan 0.25 – 0.35 mm, medan en Choi-penna vanligen är mellan 0.74mm – 1.14 mm tjock. Det viktiga i det här sammanhanget är även hur stora yta som påverkas. För Sapphire ligger ytan på 0.18 – 0.25 mm2 och för Choi är motsvarande siffra 0.54 – 1.29 mm2.

Så går en hårtranaplantation vikar till

Vid en hårtransplantation vikar plockas hårsäckarna ut en och en. Varje enskild hårsäck studeras sedan i ett mikroskop och kirurgen sorterar hårsäckarna beroende på hur många hårstrån som växer från dem. Anledningen till att man sorterar hårsäckarna på det här sättet är att man vill uppnå ett jämnt resultat och inte ha hårsäckar med flera hårstrån (dvs i en tjockare hårväxt koncentrerade på samma ställe). Att hårsäckarna sprids ut jämnt ger helt enkelt ett snyggare och naturligare resultat.

Ett annat stort tekniskt framsteg är att användandet av implanterpenna av Choi-typ innebär att man inte behöver göra några kanalsnitt. Hårsäckarna injiceras istället direkt, och det leder till att blödningen begränsas. Traumat minimeras och risken för infektion minskar.

Sist men inte minst har även kirurgernas kunskaper om hårets växtriktning ökat. Anledningen till att hårtransplantationer för ett tjugotal år sedan kunde se onaturliga ut var att vinkeln vid implantationen var alldeles för rak. Idag finns en helt annan kunskap om den vinkel som behöver användas för att hårstråna ska växa på ett enhetligt sätt. På en del kliniker används robotteknik för att spika hårsäckarna med en noggrannhet på mikronivå.

Om du vill veta mer om olika tekniker eller hur du kan sänka ditt pris för hårtransplantation kan du läsa mer i våra olika guider. Du är naturligtvis även varmt välkommen att kontakta oss!

Picture of Linus
Linus
Jag har mångårig erfarenhet av att skriva om allt som är relaterat till hälsa i allmänhet och hår i synnerhet. Min specialitet är att göra komplexa ämnen lättförståeliga.
Den här webbsidan använder kakor för att du ska få en optimal upplevelse