Hårtransplantation läkningstid - tidslinje över läkning

icon
Hårtransplantation läkningtid

Läkningsprocessen efter en hårtransplantation brukar i de allra flesta fall vara smidig. För att du ska få ett så bra resultat som möjligt är det viktigt att du följer de råd du får från den kirurg som utfört ingreppet. Läkaren brukar ge detaljerad information om hur du bör sköta eftervården för att din hårtransplantation läkningstid ska bli så snabb som möjligt. Vi får många frågor om just läkningen och hårväxt efter hårtransplantationer, här tänkte vi besvara några av de vanligaste.

Hårtransplantation läkningstid – det händer under de första två månaderna

Man brukar säga att de första 12-16 veckorna efter en hårtransplantation är de allraviktigaste för att resultatet av ingreppet ska bli optimalt. Under de första tre månaderna efter en hårtransplantation växer inte håret, det är helt naturligt då håret är i en så kallad telogen fas. Enkelt förklarat kan man säga att hårsäckarna vilar. Efter ungefär tre till fyra månader kommer håret gå in i en angaen fas. Det betyder att det börjar växa. Man bör vara medveten om att håret kan se tunnt ut till en början och det kommer ta några månader innan håret får tillräcklig täthet.

Vilka sidoeffekter kan inträffa under läkningstiden efter en hårtransplantation?

En hårtransplantation är ett smärtfritt ingrepp, men precis som vid alla medicinska behandlingar uppstår det sidoeffekter efter transplantationen. Direkt efter ingreppet är det vanligt att hårbotten kliar och är röd. För att minska risken för infektion får patienten en låg dos antibiotika (vanligen tas antibiotikan under de tre första dagarna efter ingreppet). Patienten kommer även uppleva att sårskorpor bildas på skalpen, dessa kommer falla av och de är en naturlig del i läkningsprocessen. Man bör inte pilla på sårskorporna, även om de kliar. Det är viktigt att följa tvättinstruktioner och hålla en god handhygien samt ha rena sängklâder efter hårtransplantationen. Sårskorporna försvinner vanligen inom tio dagar. Det är även vanligt med en viss svullnad på grund av lokalbedövning. Svullnaden bör dock lägga sig inom några dagar.

Vad händer de 6 månader efter hårtransplantationen ?

Din hårtransplantation läkningstid under de första sex månaderna karaktäriseras av att håret går in i den anagena tiiolväxtfasen. Sex månader efter hårtransplantationen har det transplanterade håret börjat växa i samma takt som övrig hårväxt, dvs. vanligen 1-2 cm per månad. Tunnt och rakt hår brukar växa snabbar än tjockare och lockiga hårtstrån.

När ser man det permanenta resultatet av en hårtransplantation?

Hur väl en hårtransplantation lyckas beror på kirurgens skicklighet, men också hur väl du tar hand om håret och följer de rekommendationer du fått. Det är individuellt, men de allra flesta ser det permanenta resultatet ett år efter en hårtransplantation. Efter 12 månader har håret fått det permanenta, naturliga rsultatet och tjocklek som en lyckad hårtransplantation ger. Observera att resultatet är individuellt och för en del kan det ta upp till 18 månader innan det nytransplanterade håret har nått sin fulla potential. Ett år efter hårtransplantationen ska patientetn inte besväras av några som helst sidoeffekter.

Hårtransplantation läkningstid – sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att hårtransplantationer är smärtrfria ingrepp som vanligen ger mycket få komplikationer. Sidoeffekterna märks under de tre första månaderna och de inkluderar svullnad, rodnad och bildande av sårskorpor. Efter ett halvår har håret gått in i en ny tillväxtfasx och börjar växa. Dert är dock inte förrän efter 12 månader som patienten kan förvänta sig att se det slutgiltiga resultatet. Det är viktigt att välja rätt klinik för hårtransplantationen. Vi fömedlar information om hårtransplantation pris mellan noga kvalitetskontrollerade kliniker. Just nu bjuder vi även på en fri håravfallsrapport värd 250 Euro och en fri konsultation. Fyll i formulären online eller kontakta oss direkt för att del av detta!

Linus
Linus
Jag har mångårig erfarenhet av att skriva om allt som är relaterat till hälsa i allmänhet och hår i synnerhet. Min specialitet är att göra komplexa ämnen lättförståeliga.
Den här webbsidan använder kakor för att du ska få en optimal upplevelse