Hårtransplantation före efter – tips för en optimal läkning

icon
Man före hårtransplantation

En hårtransplantation är ett enkelt ingrepp ur en medicinsk synvinkel, och läkningsprocessen brukar vara relativt smidig och smärtfri. Trots detta så finns det saker som du måste tänka på både innan och efter ingreppet. I det här inlägget har vi sammanställt tips om hårtransplantation före efter.

Vi rekommenderar att du alltid noggrant följer de föreskrifter som läkaren som utför transplantationen ger dig. Observera även att de produkter du får från kliniken kan skilja sig åt beroende på vilken aktör du valt att göra ingreppet hos. Det varierar även vilka produkter som ingår i ditt pris för hårtransplantation, verifiera alltid vad som gäller hos respektive klinik.

Vad ska man tänka på innan en hårtransplantation?

Precis som vid andra medicinska ingrepp så lägger en hälsosam livsstil en optimal grund inför din hårtransplantation. Sunda levnadsvanor minskar risken för efterföljande infektioner och blödningar. Hårtransplantation före efter är helt oförenligt med alkohol och tobak, dessa produkter bör undvikas 48 timmar innan ingreppet. Du bör även avstå från kaffe under två dygn före transplantationen då koffein har en blodförtunnande effekt. Berätta alltid för din läkare om du tar någon medicin, och var även försiktig med kosttillskott och naturprodukter. Säkerställ att de eventuella tillskott du tar inte har blodförtunnande effekt.

Blodförtunnande preparat gör nämligen att du blöder mer än vanligt, och de bör undvikas. Vanliga medicinska preparat som aspirin och Ipren är blodförtunnande. Även Omega 3 bör uteslutas före och efter hårtransplantation av samma anledning.

Hårtransplantation före efter – vikten av att vila för en snabbare läkningsprocess

Det är inte bara mediciner, alkohol, koffein och tobak som du bör se över innan ingreppet. En hårtransplantation tar i snitt mellan 4 – 8 timmar. Därför är det en god idé att förse kroppen med energi innan ingreppet. Passa på och ät en ordentlig och näringsrik måltid innan operationen. Försök även att förbereda dig genom en god natts sömn.

Låt även håret vila, och raka eller klipp dig inte precis innan ingreppet. Det medicinska teamet behöver ha en god översikt över hur ditt hår växer, om du har virvlar och i vilken riktning stråna växer.

Efter din hårtransplantation

Även efter din hårtransplantation får du noggranna instruktioner om vad du bör tänka på. Du kommer ha ett bandage kring huvudet och detta tas av efter 24 timmar. Bandaget ska inte sitta på för länge då det medför en ökad infektionsrisk. Rökning, snusning och alkoholintag bör undvikas 48 timmar efter ingreppet. Det är även viktigt att du håller en god handhygien och byter till rena sängkläder för att minska risken för infektioner.

 Om du genomgått en hårtransplantation med FUE-metoden kommer det bildas små sårskorpor. Det är viktigt att inte klia eller pilla på dessa. Generellt bör du inte röra vid det berörda området under de första dagarna. Om skorporna inte fallit av efter 10 dagar kan du försiktigt massera skalpen.

Om du har möjlighet är det en god idé att ta ledigt de första dagarna efter hårtransplantationen. Överlag bör du ta det lugnt. Promenader i maklig takt är rekommenderade, däremot är pulshöjande träning på gym inte något som du bör utföra under de följande två veckorna efter ingreppet.

Kolla på bilder av hårtransplantation före efter

Är du nyfiken på att se vad det kan bli för resultat av en hårtransplantation före efter? Även om alla har individuella förutsättningar ger det en bra bild av hur resultatet kan bli. Normalt så har kliniker ett antal bilder från tidigare operationer och patienter. Det kan vara bilder som fokuserar på olika områden. 

Du vet säkerligen redan vilket område du vill att ditt ingrepp ska fokusera på. Då kan du titta på bilder som också har behandlat detta område. Håret följer i princip samma process även om alla har olika förutsättningar. 

Det här resultatet kan du förvänta dig av en hårtransplantation före efter

Något som är viktigt att komma ihåg när du funderar på en hårtransplantation är att slutresultatet beror på dina individuella förutsättningar. Det finns ingen garanti för att det fungerar för alla. Därför är det viktigt att du väljer en ansedd kirurg med gott rykte. De kan garantera att så många hårsäckar som möjligt överlever. Du kan dock kolla på ett antal hårtransplantation före efter bilder för att se hur det kan se ut. 

Vid en hårtransplantation fokuserar man normalt på de områden som vanligtvis drabbas av håravfall. Det kan till exempel vara längst med hårlinjen eller vissa vikar. Du kommer alltså inte se resultat över hela året utan specifika delar. 

Mer information om den viktiga eftervården

Efter en hårtransplantation måste du följa de instruktioner som du får av din kirurg. Annars är det inte säkert att hårsäckarna växer som det är tänkt. En bra eftervård skapar de bästa förutsättningarna för ditt nya hår. Till att börja med bör du vara hemma från jobbet i 10-14 dagar efter ingreppet. Du får normalt en sjukskrivning av kliniken som du vänder dig till. 

Under de första dagarna får du inte utsätta området för någon form av yttre påfrestning. Det inkluderar till exempel alla typer av huvudbonader och regn. Du bör alltså undvika att gå ut i dåligt väder de första dagarna. 

Du sover med en speciell kudde

När du ska sova måste du använda en speciell kudde som inte nuddar det opererade området. Man säger att givarområdet behöver cirka tre dagar för att läka. Sedan kommer du även börja smörja in det med en speciell lotion. 

Ingen träning på en månad

Något som du också måste uppmärksam på är att du inte får träna under den första månaden. Du får inte heller vara i havsvatten eller utsätta området för direkt sol. Enkelt sammanfattat får du inte göra något som kan orsaka svettningar. 

Gå på regelbundna kontroller

Efter en transplantation har du nära kontakt med kliniken och går på regelbundna efterkontroller det första året. Det tar nämligen 12 månader innan du ser slutresultatet. Du har även möjlighet att ta kontakt med kliniken när du vill. Ofta uppstår det frågor eller funderingar under läkningsprocessen som du kanske inte hade räknat med innan. 

Tänk på att din försäkring normalt inte gäller om du inte följer instruktionerna för eftervården. Därför är det viktigt att du noga läser igenom all information du får från kliniken.

Bra att veta om hårtransplantation före efter

Varför ska jag motionera innan hårtransplantationen?

Det är ett medicinskt faktum att motion ger goda effekter på återhämtning efter kirurgiska ingrepp. När du rör på dig ökas din syreupptagningsförmåga i blodet och ditt blodtryck sänks.

När kan jag tvätta håret efter en hårtransplantation?

En generell tumregel är att området kan sköljas av efter tre dygn. Din klinik bör förse dig med ett lotion eller schampo för tvätt av området.

Hur länge behöver jag vänta för att se resultatet av min hårtransplantation?

Det är viktigt att vara medveten om att du inte omedelbart kommer se resultatet av ingreppet. Efter tre till fyra månader börjar du se skillnad, men det är dock först efter ett år som det slutgiltiga resultatet framträder. Ta del av hårtransplantation före efter bilder för att få en realistisk uppfattning om läkningstiden efter ingreppet.

Kan jag färga håret efter en hårtransplantation?

Rådfråga alltid din läkare om vad som gäller i ditt fall. Många kliniker rekommenderar att du väntar i cirka en månad med att färga håret. Hårfärg som är ekologisk är det allra mest skonsamma alternativet.

Linus
Linus
Jag har mångårig erfarenhet av att skriva om allt som är relaterat till hälsa i allmänhet och hår i synnerhet. Min specialitet är att göra komplexa ämnen lättförståeliga.
Den här webbsidan använder kakor för att du ska få en optimal upplevelse