Hårtransplantation före efter – tips för en optimal läkning

Man före hårtransplantation

En hårtransplantation är ett enkelt ingrepp ur en medicinsk synvinkel, och läkningsprocessen brukar vara relativt smidig och smärtfri. Trots detta så finns det saker som du måste tänka på både innan och efter ingreppet. I det här inlägget har vi sammanställt tips om hårtransplantation före efter.

Vi rekommenderar att du alltid noggrant följer de föreskrifter som läkaren som utför transplantationen ger dig. Observera även att de produkter du får från kliniken kan skilja sig åt beroende på vilken aktör du valt att göra ingreppet hos. Det varierar även vilka produkter som ingår i ditt pris för hårtransplantation, verifiera alltid vad som gäller hos respektive klinik.

Vad ska man tänka på innan en hårtransplantation?

Precis som vid andra medicinska ingrepp så lägger en hälsosam livsstil en optimal grund inför din hårtransplantation. Sunda levnadsvanor minskar risken för efterföljande infektioner och blödningar. Hårtransplantation före efter är helt oförenligt med alkohol och tobak, dessa produkter bör undvikas 48 timmar innan ingreppet. Du bör även avstå från kaffe under två dygn före transplantationen då koffein har en blodförtunnande effekt. Berätta alltid för din läkare om du tar någon medicin, och var även försiktig med kosttillskott och naturprodukter. Säkerställ att de eventuella tillskott du tar inte har blodförtunnande effekt.

Blodförtunnande preparat gör nämligen att du blöder mer än vanligt, och de bör undvikas. Vanliga medicinska preparat som aspirin och Ipren är blodförtunnande. Även Omega 3 bör uteslutas före och efter hårtransplantation av samma anledning.

Hårtransplantation före efter – vikten av att vila för en snabbare läkningsprocess

Det är inte bara mediciner, alkohol, koffein och tobak som du bör se över innan ingreppet. En hårtransplantation tar i snitt mellan 4 – 8 timmar. Därför är det en god idé att förse kroppen med energi innan ingreppet. Passa på och ät en ordentlig och näringsrik måltid innan operationen. Försök även att förbereda dig genom en god natts sömn.

Låt även håret vila, och raka eller klipp dig inte precis innan ingreppet. Det medicinska teamet behöver ha en god översikt över hur ditt hår växer, om du har virvlar och i vilken riktning stråna växer.

Efter din hårtransplantation

Även efter din hårtransplantation får du noggranna instruktioner om vad du bör tänka på. Du kommer ha ett bandage kring huvudet och detta tas av efter 24 timmar. Bandaget ska inte sitta på för länge då det medför en ökad infektionsrisk. Rökning, snusning och alkoholintag bör undvikas 48 timmar efter ingreppet. Det är även viktigt att du håller en god handhygien och byter till rena sängkläder för att minska risken för infektioner.

 Om du genomgått en hårtransplantation med FUE-metoden kommer det bildas små sårskorpor. Det är viktigt att inte klia eller pilla på dessa. Generellt bör du inte röra vid det berörda området under de första dagarna. Om skorporna inte fallit av efter 10 dagar kan du försiktigt massera skalpen.

Om du har möjlighet är det en god idé att ta ledigt de första dagarna efter hårtransplantationen. Överlag bör du ta det lugnt. Promenader i maklig takt är rekommenderade, däremot är pulshöjande träning på gym inte något som du bör utföra under de följande två veckorna efter ingreppet.

Bra att veta om hårtransplantation före efter

Varför ska jag motionera innan hårtransplantationen?

Det är ett medicinskt faktum att motion ger goda effekter på återhämtning efter kirurgiska ingrepp. När du rör på dig ökas din syreupptagningsförmåga i blodet och ditt blodtryck sänks.

När kan jag tvätta håret efter en hårtransplantation?

En generell tumregel är att området kan sköljas av efter tre dygn. Din klinik bör förse dig med ett lotion eller schampo för tvätt av området.

Hur länge behöver jag vänta för att se resultatet av min hårtransplantation?

Det är viktigt att vara medveten om att du inte omedelbart kommer se resultatet av ingreppet. Efter tre till fyra månader börjar du se skillnad, men det är dock först efter ett år som det slutgiltiga resultatet framträder. Ta del av hårtransplantation före efter bilder för att få en realistisk uppfattning om läkningstiden efter ingreppet.

Kan jag färga håret efter en hårtransplantation?

Rådfråga alltid din läkare om vad som gäller i ditt fall. Många kliniker rekommenderar att du väntar i cirka en månad med att färga håret. Hårfärg som är ekologisk är det allra mest skonsamma alternativet.