Håravfall efter Corona

icon
Håravfall efter Corona

Covid 19 kan innebära helt olika sjukdomsförlopp. Vissa blir knappt sjuka alls, medan andra får svåra eller till och med livshotande besvär. Under de senaste månaderna har allt fler rapporter inkommit om håravfall efter Corona. Vi på hårtransplantation.nu har hört många berättelser där både män och kvinnor oroats av håravfall som följd av en Coronainfektion.

Det finns flera orsaker till håravfallet, och även flera sätt att behandla det på. I den här artikeln ska vi ta upp de senaste rönen och tipsen från erfarna läkare.

Corona leder till telogent håravfall

Egentligen är det fel att tala om håravfall efter Corona som ett specifikt symtom, eller del av sjukdomsförloppet. Det är känt sedan länge att stress, feber och infektionssjukdomar kan leda till så kallat telogent håravfall. Telogent effluvium, den medicinska termen på företeelsen, är en slags traumatisk stress som leder till håravfall. Håret kan falla av flera månader efter den utlösande faktorn. Således kan den som haft Covid 19 tappa håret långt efter den avslutade infektionen.

Vanligen tappar vi ungefär 150 – 200 hårstrån dagligen, vid telogen stress tappar vi betydligt fler hårstrån än så under en kort tidsperiod.  Det som händer är att kroppen stänger ner hårproduktionen och hårsäckarna sätts i en slags vilofas. Den normala växtfasen sätts ur spel och slutar följa det vanliga mönstret. Det faktum att hårstråna inte faller av direkt, utan cirka två till tre månader efter Covid-infektionen gör att många misstar orsakerna för håravfallet för t ex vitaminbrist eller annat.

Tips vi håravfall till följd av Covid 19

Det finns inte så mycket att göra åt håravfallet. Det bästa du kan göra är att försöka att inte stressa och hålla dig lugn. För de allra flesta kommer håret tillbaka igen. Det gäller dock att ha tålamod då hårproduktionen inte återgår till det normala över en natt. Att ta hand om kroppen, äta nyttigt och röra på sig minskar stressen och ger ett mer optimalt utgångsläge.

Det kan vara bra att veta att åldern tycks ha en viss betydelse för hur bra man återhämtar sig efter håravfallet. För äldre människor kan det ta längre tid att få tillbaka håret.

Håravfall efter Corona kan pågå i ett halvår

Det är mycket som läkarkåren i dagsläget inte vet om Covid 19. Klart är dock att telogent håravfall kan pågå länge, ända upp till sex månader. Vittnesmål från Covid-sjuka gör gällande att de första symtomen som skvallrar om att håravfallet är i antågande är en tydligt försämrad kvalitet på håret. Håravfall efter Corona kan vara rikligt. Det finns personer som berättar att de tappat ungefär 2/3 av håret och att de upplevt obehag av att t ex borsta eller tvätta håret då stora mängder hår lossnat samtidigt.

Vad kan man göra i väntan på att håret ska växa tillbaka?

Den enda permanenta lösningen på håravfall är en hårtransplantation. Men om man drabbats av telogent håravfall efter Corona kan det vara bra att veta att det finns flera sätt att ”fuska” fram en tjockare hårväxt. I handeln finns förtjockande produkter som olika serum, de ökar volymen på hårstråna. Det är även möjligt att stimulera hårtillväxten med stamcellsteknologi. En sådan behandling utförs på klinik.

Enkla knep för att få håret att se lite fylligare ut är att föna det. I väntan på att hårproduktionen ska komma igång kan även en tillfällig lösning vara att klippa en kortare frisyr. Om du lider av håravfall efter Covid 19 är det även en god idé att tillfälligt sluta färga håret och inte använda produkter som sliter på det. Vanliga stylingprodukter och torrschampo gör att hårstråna ser tjockare ut, men välj produkter av god kvalitet som inte sliter på ditt redan sköra hår.

Linus
Linus
Jag har mångårig erfarenhet av att skriva om allt som är relaterat till hälsa i allmänhet och hår i synnerhet. Min specialitet är att göra komplexa ämnen lättförståeliga.
Den här webbsidan använder kakor för att du ska få en optimal upplevelse