Finns det lösningar mot ärftligt håravfall?

icon
Man som tappat hår

Det är sedan länge konstaterat att ärftligt håravfall är den vanligaste orsaken till att män tappar håret. Faktum är att cirka 90 % av alla män som tappar håret gör det av genetiska orsaker. Trots att man mest pratar om män i dessa sammanhang är det också något som kan drabba kvinnor. Dock sker det inte alls i samma omfattning. Men finns det egentligen något som hjälper mot ärftligt håravfall? Vi har djupdykt i den senaste forskningen i ämnet.

Så vet du om du drabbas av ärftligt håravfall

Det kan finnas flera anledningar till att du tappar mycket hår. Till exempel så är stress och dålig kost en tydlig sådan faktor. Så hur vet man om det är frågan om ett genetiskt håravfall eller en fråga om livsstil? Faktum är att det är väldigt svårt att avgöra på egen hand. Det bästa är därför att uppsöka en specialist som kan ta sig en närmare titt. 

Dock finns det vissa tecken som tyder på manligt håravfall. Det ena är att hårfästet kryper allt länge upp. Håret blir dessutom tunnare. En del män märker av det redan i 30-årsåldern. Du kan testa att ta tag i cirka 20 hårstrån. Om det lossnar fler än 6 stycken finns anledning att misstänka håravfall. Det är också bra att kolla på foton av familj och släktingar. Om du ser flera i släkten som är tunnhårig är chansen stor att du också kommer bli tunnhårig i framtiden. 

Vad kan du göra mot håravfall?

Trots att håravfall är ett vanligt problem hos den manliga befolkningen finns det ännu ingen universallösning. Det finns flera receptfria läkemedel på Apoteket. Dock är det inget av dessa som kan stoppa ärftligt håravfall helt och hållet. Därför är det allt fler som väljer att göra en hårtransplantation. Det är ganska kostsamt men många tycker det är värt det. Du kan börja med att hitta mer information om hårtransplantation pris och se om det är något du kan bekosta. 

Man fortsätter att forska i ärftligt håravfall och det kommer ständigt nya läkemedel och behandlingar. Nu är det till exempel populärt med naturläkemedel vilket möter både ris och ros. Det är alltså helt naturliga läkemedel som ska hjälpa mot håravfall. Dock finns det ingen enkel lösning som passar alla. Du måste testa dig fram och se vad som kan passa dig. 

Använd bra produkter

Det finns mycket du kan göra själv för att motverka håravfall. Du kan till exempel massera hårbotten regelbundet för att stimulera hårbotten. Det får ditt hår att växa snabbare. Det är också viktigt att köpa bra produkter för ditt hår. Normalt så är det värt att lägga ner lite mer pengar på bra produkter än att köpa billigare varianter i livsmedelsbutiken. Många produkter är anpassade för en viss hårtyp. 

Vill du ha rådgivning gällande vilka produkter som passar just dig kan du vända dig till din frisör. De känner ofta ditt hår bäst och kan rekommendera passade produkter. Testa dessa i några månader och se om du märker någon skillnad. Både män och kvinnor kan dessutom göra regelbundna inpackningar för att stärka håret ytterligare. Välj gärna en oljebaserad inpackning och ha den i enligt anvisad tid. 

Sammanfattning

Så sammanfattningsvis kan man säga att det finns många lösningar som bromsar håravfall men inget som stoppar det helt och hållet. I dagslÄget är en hårtransplantation den enda permanenta lösningen om du drabbats. Det viktiga är att du hittar vad som funkar för dig och ditt hår. Ta hjälp av specialister om det behövs. Det är viktigt att göra bra investeringar i ditt hår. 

Linus
Linus
Jag har mångårig erfarenhet av att skriva om allt som är relaterat till hälsa i allmänhet och hår i synnerhet. Min specialitet är att göra komplexa ämnen lättförståeliga.
Den här webbsidan använder kakor för att du ska få en optimal upplevelse