Eftervård vid hårtransplantation – då kan du leva som vanligt igen

icon
träning efter hårtransplantation

Såväl före som efter en hårtransplantation brukar det dyka upp en mängd frågor och funderingar om läkningstid och när man kan börja röra på sig som vanligt igen efter ingreppet. Kirurgen som utfört transplantationen ger naturligtvis alltid information om sådant som är bra att tänka på och instruktioner kring eftervård vid hårtransplantation. Under det första dygnet efter transplantationen växer hårsäckarna fast och det bildas små sårskorpor. Under den tiden ska man undvika att ta i håret. Det transplanterade området brukar därefter vara extra känsligt under de tre till fyra första dagarna. Läkningsprocessen är totalt sett kort, efter två till tre veckor brukar patienten kunna leva precis som vanligt. Här går vi igenom några av de frågor som vi ofta får kring läkningstiden vid hårtransplantationer.

Att sova så att hårsäckarna inte skadas efter transplantationen

De första nätterna efter en hårtransplantation kanske inte bjuder på någon törnrosasömn. Inte för att patienten brukar känna smärta utan beroende på att det, under de första 48 timmarna efter behandlingen, gäller att inte skrapa på det nytransplanterade området. De patienter som vänt sig till en seriös hårklinik får instruktioner om hur de bör sova efter en hårtransplantation. Efter två dagar har hårsäckarna vuxit fast och man kan sova precis som vanligt utan att behöva oroa sig för att skada det nya hårsvallet.

Vilken sovposition som är bäst för en optimal eftervård vid hårtransplantation beror på hur omfattande hårtransplantationen varit och vilket område som berörts av ingreppet. Även här ger läkaren alltid tips på hur man sover på ett skonsamt sätt, det kan vara genom att bulla upp kuddar eller med en utlånad specialkudde för ändamålet. Många som genomgått den här typen av kosmetiska ingrepp lovprisar så kallade flygplanskuddar, dvs. den sorts uppblåsbara nackkudde som många har med sig när de reser.

Håll håret rent för en korrekt eftervård vid hårtransplantation

Tre dygn efter att hårsäckarna transplanterats kan patienten börja skölja håret, men det bör dock ske försiktigt. Efter ingreppet förser det medicinska teamet dig med ett speciellt milt och oparfymerat schampo. Du kan börja tvätta håret med schampot efter fyra dygn. Den behandlande läkaren ger instruktioner om hur du tvättar håret på ett skonsamt sätt. Det är viktigt att komma igång med hårtvätten och sköta hygienen på det transplanterade området vid det rekommenderade datumet. Dels för att området ska hållas rent och din eftervård vid hårtransplantation ska skötas optimalt, men också för att sårskorporna ska trilla av och inte vara i vägen för de nya hårstråna. När håret tvättats bör man även vara försiktig med torkningen och endast badda håret lite lätt med en ren handduk under de första tvättarna.

Även när det gäller stylingprodukter rekommenderas det generellt att undvika sådana under de första två veckorna. Du bör även vänta cirka fyra veckor innan du trimmar eller klipper det område som omfattas av eftervård vid hårtransplantation. Du bör dock inte raka det eller trimma ner det mer än tre millimeter. Det går även bra att färga håret efter den första månaden.

En man som simmar efter hårtransplantation

Simning och träning efter en hårtransplantation

En av de absolut vanligaste frågorna som vi får är när det går att börja träna igen efter en hårtransplantation. Generellt avråder man från aktiviteter som ger ökat blodtryck och puls under två veckor efter en hårtransplantation. Den gillar att simma så kan du komma igång med det efter fyra veckor. Pooler och badhus medför en ökad risk för bakterier. Att lyfta hantlar eller springa på ett löpband är således inte rekommenderade, däremot går det utmärkt att ta lugna promenader. Sådana är bra för hålla igång blodcirkulationen!

Om du gillar att bada bastu efter träningen får du lugna dig lite för att inte störa din eftervård vid hårtransplantation. De hårsäckar som flyttats är känsliga för värme och förändrat blodtryck kan skada kapillärerna. Här gäller därför samma restriktioner som för poolbad, och efter fyra veckor kan du återgå till att bada bastu.

Avstå från alkohol och tobak under 48 timmar

Snus, alkohol och tobak har inverkan på hur väl de nytransplanterade området läker. De generella rekommendationerna brukar vara att man ska avstå alkoholhaltiga drycker och snus helt under minst 48 timmar efter ingreppet. Även för rökning gäller i allmänhet råden om två dygn. Tobak har visat sig ha en dålig inverkan på läkningen och läkaren kommer förmodligen uppmuntra den som är rökare att försöka avstå från cigaretter under minst den första veckan efter hårtransplantationen.

Vila ut ordentligt för bästa möjliga eftervård vid hårtransplantation!

Underskatta inte vikten av vila. Vila anses allmänt snabba på läkning, och det gäller även läkning och eftervård vid hårtransplantation. Passa på att låta dina nära och kära passa upp lite extra på dig. De kan uppstå viss svullnad och givarområdet kan kännas irriterat under de första dagarna. Kontakta din hårläkare om du känner dig det minsta osäker. Att du ska känna dig lugn och trygg efter hårtransplantationen är en förutsättning för att du ska kunna vila ut ordentligt och snabbt kunna återgå till ett normalt liv med ditt nya hårsvall.

Vill du jämföra priser på hårtransplantation? Fyll i vårt formulär och få de bästa erbjudandena just nu, gratis och helt förbehållsfritt!
Picture of Linus
Linus
Jag har mångårig erfarenhet av att skriva om allt som är relaterat till hälsa i allmänhet och hår i synnerhet. Min specialitet är att göra komplexa ämnen lättförståeliga.
Den här webbsidan använder kakor för att du ska få en optimal upplevelse