Alopeci – sjukdomen som ger fläckvis håravfall

icon
bearded mid adult man with alopecia looking at mirror, hair loss concept

Människans hårbotten har normalt mellan 90 000 – 150 000 hårstrån och vi tappar omkring 100 hårstrån varje dag. Om du upplever du att du tappar håret fläckvis kan det hända att du drabbats av alopecia areata. Fläckvis håravfall (alopeci) kan både män och kvinnor få men för de flesta är detta bara en tillfällig period innan håret växer ut igen. Sjukdomsförloppet kan variera mycket och det finns heller ingen effektiv behandling, men för mer än hälften av de som drabbas, växer håret ut igen inom ett år. Vid alopecia totalis förlorar man allt sitt hår på huvudet och huvudets yta blir helt slät och den mest extrema sjukdomen som orsakar håravfall är alopeci universalis. Det är en relativt sällsynt form och innebär att man förlorar allt hår från topp till tå, inklusive näshår, ögonbryn och ögonfransar. Saknar man näshår skyddas inte näsan och näsborrarna från partiklar i luften och har man inga ögonfransar har man inget skydd mot damm och smuts.

Vad är alopeci?

Många förknippar felaktigt ordet alopeci som ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar som orsakar håravfall. Ordet alopeci är endast det medicinska ordet för håravfall. Det finns inga receptbelagda läkemedel för kvinnor mot håravfall men, det finns receptfria läkemedel som motverkar ärftligt håravfall. Det finns receptbelagda läkemedel för män men oftast är effekten av dessa läkemedel begränsade. Vill man inte använda läkemedel är hårtransplantation ett alternativ. Pris för hårtransplantation kan variera och beror på hur mycket hår som ska flyttas.

Ett kraftigt håravfall eller att håret blir tunnare kan drabba kvinnor lika hårt som män. Alopeci är ärftligt och det är vanligare hos män där det börjar med att håret försvinner vid tinningarna. Uppe på huvudet blir det en kal fläck som med tiden blir allt större. Ärftligt håravfall hos kvinnor kommer generellt i övergångsåldern och då kan håret uppe på huvudet gradvis bli tunnare. Symtomen kan variera beroende på vilken typ av håravfall som sker. För kvinnor med håravfall drabbas främst den centrala delen på huvudet och hos vissa kan man även se håravfall på sidorna av huvudet.

Olika typer av Alopeci

Alopecia finns i olika former. Androgen alopeci är beteckningen för håravfall för både kvinnor och män. Hos kvinnor är den vanligaste orsaken till håravfall när det inte finns en bakomliggande sjukdom. Besvären kan uppstå närsomhelst efter puberteten och man har sett att 40 % av kvinnorna i 70-årsåldern har besvär med håravfall. En annan form av sjukdomen är stressutlöst håravfall, telogent effluvium. Tillståndet inträffar när 30-50 % av alla hårstrån går in i vilande fasen (telogena fasen) och kvinnor med detta tillstånd kan tappa över 300 hårstrån per dag. För vissa finns det ingen förklaring till varför de får sjukdomen och hos andra kan det t ex bero på att de varit med om en allvarlig sjukdom, förlossning, eller lider av näringsbrist.

Alla människor tappar hår men börjar man se ovanligt mycket hår i borsten kanske man börjar fundera på om allt står rätt till. Har du kala fläckar eller har tappat hår som inte kommit tillbaka inom sex månader bör du höra av dig till din vårdcentral för vidare utredning. Idag finns ingen alopeci behandling som botar håravfall, men det finns olika preparat man kan prova. Alla människor svarar olika på olika behandlingar och det finns ingen behandling som har en lyckad effekt hos alla. Men med en hårtransplantation kan man få permanenta resultat. Vi hjälper både män och kvinnor att hitta seriösa kliniker med erfarna specialister, som kan ge hårtransplantationer i Sverige men även hårtransplantation i Turkiet.

Alopecia areata behandling

En hårtransplantation är den enda alopecia areata behandling mot kraftigt håravfall som ger bestående resultat. Det finns flera metoder man kan göra en hårtransplantation på. FUE och FUT (STRIP) är de två vanligaste metoderna. FUT metoden har använts under många år och här avlägsnar man en hudremsa från huvudets baksida med hjälp av en skalpell och sedan sys huden ihop. Med FUE metoden flyttar man de individuella hårsäckarna från huvudets baksida och placerar dem där det är glest. Denna metod är en mer avancerad enhetsutdragning som utförs utan skalpell och stygn. Hårsäcksgrupperna avlägsnas med speciella instrument och hudremsan delas in i olika hårsäcksgrupper med hjälp av mikroskop. Pris för hårtransplantation är olika beroende på vilken metod man väljer. Den vanligaste metoden i Sverige är FUE.

Vid alopeci och kraftigt håravfall blir det vanligare att söka en permanent metod. Fördelarna med FUT-metoden är att behandlingen går relativt snabbt. Det räcker med en behandling och metoden passar dig om du tappat hår på grund av en olycka eller om håret tunnats ut av naturliga orsaker. Har man inga autoimmuna sjukdomar passar FUE metoden bäst, exempelvis vid ärftligt håravfall eller om håravfallet uppmätts till minst nivå 3 enligt Norwood-skalan. Ärret efter ingreppet syns inte och läkningstiden är snabb.

Alopeci hos män

Ärftligt håravfall hos män kan börja efter puberteten och normalt sett börjar det synas någon gång mellan 20-25 års ålder. Hos män sker utvecklingen gradvis av ärftligt håravfall och följer nästan alltid samma mönster. Först börjar hårfästet att röra sig uppåt ovanför tinningarna, och hårfästet i pannans mittersta del är kvar på sin normala nivå. Man får så kallade vikar. Sedan börjar hårfästet i pannan att röra sig uppåt, vikarna blir djupare och håret som är högre upp på huvudet börjar tunnas ut. Efter det är det tunnas håret på hjässans bakre del ut och sista steget är när största delen av håret på huvudets topp försvunnit och håret på sidorna och nacken är opåverkade. Hårväxten man innan hade har avstannat helt och man är kal på toppen. När man kommit hit har håravfallet, alopeci avstannat och resultatet är en hårlös hjässa med tätt hår på huvudets sidor och nacke.

  • 25 % av alla män under 30 år drabbas av ärftligt håravfall.
  • Behandling kan bromsa håravfallet men effekten pågår endast under behandlingen.
  • Utvecklingen av ärftligt håravfall hos män sker gradvis och oftast i fem steg.
  • Norwood-skalan mäter håravfallet hos män för att få indikationer på mängden hår som behöver transplanteras.
  • Manligt håravfall sker på grund av ökad känslighet för testosteron i hårsäckarna.

Vid alla medicinska ingrepp finns det alltid risker, även vid hårtransplantation. Men generellt är dessa ingrepp säkra, men funderar du på en hårtransplantation rekommenderar vi att du läser på om det först. Du kan även kontakta oss om du vill veta mer om hårtransplantation och alopeci. Vi hjälper dig mer än gärna att få en gratis konsultation och kostnadsfria prisuppgifter från flera olika hårkliniker med bra omdömen.

Jonas
Jonas
Som skribent har jag mer än 15 års erfarenhet av att skriva artiklar om skönhet, hälsa och medicinska framsteg. Jag har själv gjort en hårtransplantation och vet hur svårt det kan vara att hitta information. Det är något som jag vill ändra på!
Den här webbsidan använder kakor för att du ska få en optimal upplevelse