Är du tunnhårig och lider av det? Då är du inte ensam, man beräknar att cirka 25 % av alla män upplever problem med ett tunnare hår redan när de kommit upp i 30-års åldern. Även kvinnor drabbas av tunnhårighet, ett problem som ofta är tabubelagt och inte talas lika mycket om. Orsaken till problem med håravfall är ofta ärftligt, dvs. genetiskt. Även livsstilsfaktorer och stress kan ligga bakom. Tunnhårighet kan även bero på medicinska tillstånd och sjukdomar.
Det går att mäta tunnhårighet
Att bli tunnhårig är oftast inte något som sker över en natt. Tillståndet smyger sig på och man märker det inte innan det pågått under en tid. En allt högre hårlinje, med höga vikar, brukar vara ett vanligt tecken på håravfall. Ett annan indikation är att man plötsligt bränner hjässan på sommaren. Ett tredje tecken är att det börjar lossna mycket hår när man borstar håret eller schamponerar håret i duschen.
Det går att mäta tunnhårighet genom att ta reda på sin hårdensitet. För att beräkna hårdensiteten utgår du från antalet hårstrån på en kvadrat av 6.4 cm². Det genomsnittliga antalet hårstrån på 6.4 cm² på skalpen är 2 200. Om du har långt hår kan du räkna hur tjock omkretsen är när du samlar ihop håret i en hårtofs. Normal täthet brukar ligga runt 2,5 – 5,4 cm.
Att själv räkna ut hårdensitet är inte det enklaste. Vi hjälper dig gärna när du bokar en fri konsultation, då får du även en uppfattning om hårtransplantation pris med utgångspunkt i ditt specifika fall.
Undersök den grundläggande orsaken till dina problem med håravfall
Det är mycket svårt att förutse vem som kommer drabbas av håravfall. En del föds tunnhåriga medan andra gradvis tappar håret. Ofta är orsakerna till håravfall flera. Det är vanligast att män blir tunnhåriga, man brukar säga att hela 70 % av alla män kommer få ett tunnare hår förr eller senare.
Tunnhårighet hos kvinnor brukar komma smygande. Både för män och kvinnor är gener ofta den avgörande faktorn. För kvinnor kan hormonella förändringar som uppstår vid graviditet och klimakteriet att leda till ett tunnare hårsvall. Även sköldkörteln har en stor påverkan. Hos män är det ofta hormonet DHT som ligger bakom problemet. DHT gör så att skägg och hårväxt på kroppen kommer igång i tonåren då det sätter igång könsmognaden. Samtidigt är det påfrestande för hårsäckar och hårkvalitet då det sliter på hårsäckarna och får dem att krympa. Detta leder i sin tur till kortare och skörare hårstrån.
Går det att stoppa håravfall när man börjat bli tunnhårig?
Det är den bakomliggande orsaken till att man blivit tunnhårig som avgör huruvida håret kommer tillbaka eller inte. Vid tillfälliga problem pga stress eller sjukdom kan håret växa tillbaka. I många fall, går inte att stoppa håravfallet helt när det kommit igång. Det finns medicinska preparat och behandlingar som kan bromsa det till en viss del, men det enda sättet att permanent komma tillrätta med tunnhårighet i dessa fall är en hårtransplantation.
Lider du av ett allt tunnare hår och vill veta mer om vilka alternativ som finns? Kontakta oss för en 100 % fri konsultation!